Vervanging van ‘lamellenfilters’ in Deest

Adequaat Waterwerk ontwierp en leverde de vervanging van zogenaamde lamellenfilters in twee afscheiders voor afstromend regenwater in Deest (Gemeente Druten).

De filters van gegolfde gestapelde platen zijn in praktijk zeer moeilijk te reinigen en konden hier zelfs niet uit de afscheiders gehesen worden.  Genoeg reden voor actie: het risico van lozing van regenwater via vervuilde filters is groter dan directe lozing, omdat uitspoeling van geaccumuleerde verontreiniging dreigt.

Wij vervangen de filters gebruikelijk door kokervormige lamellen, bijvoorbeeld type Hydrocompact, die goed te reinigen zijn zonder ze uit de afscheiders te hoeven verwijderen. Die oplossing was in deze situatie niet mogelijk. Daarom werd besloten om de filters in dit geval te vervangen door flexibele zeefplaten. Deze zijn goed te reinigen en indien nodig ook uitneembaar.

Om de oude lamellenfilters te verwijderen moest de afdekplaat van de afscheider genomen worden. Dit gebeurde op de Vriezeweg in Deest in het kader van aanpassing van het kruispunt. Naderhand zijn de speciale frames met zeefplaten gemonteerd. De zeefplaten hebben niet hetzelfde hoge rendement als Hydrocompact lamellenpakketten, maar houden met hun perforatie van Ø 4 mm voldoende vuildelen uit het regenwater tegen.

Belangrijkste voordeel van de vervanging is, dat de tegengehouden vuildelen langs de verticale platen goed kan bezinken naar de bodem van de afscheider en dat het verzamelde vuil eenvoudig te verwijderen is bij reiniging. Hiermee wordt én vuilemissie voorkomen én onderhoudskosten verlaagd.

Voor meer informatie over de nadelen van filters en coalescentiepakketten in afstromend regenwater, neem contact op via info@adequaat-waterwerk.nl